The **average speed** of particular object is (travel) cover a certain distance average rate in the given period of time. The formula for the calculating the average speed of an object move from one source to another destination distance is: Average speed = total distance traveled / time taken to travel. In this article we shall discuss about we shall discuss about average speed in physics.

Physics average speed example problemExample 1:A bike travels between 2 cities 80 miles apart in 2 hours. Calculate its average speed?Solution:Average speed = total distance / time taken.Therefore, the average speed of the bike is 80 miles/2 hours = 40 miles/hour.Example 2:A car travels between 2 cities 100 miles apart in 4 hours.

Calculate its average speed?Solution:Average speed = total distance travel /time taken.Therefore, the average speed of the bike is 100 miles/4 hours = 25 miles/hour.Example 3:A man can walk with an average speed of 4 meters/second, how far will they walk in 5 minutes?Solution:There are 60 seconds = 1 minute, so there are 5 x 60 seconds = 300 seconds in 5 minutes.So, the formula for average speed = total distance / time,The distance = average speed time.There fore, the man moved distance is 4 m/s x 300 second = 1200 meters.

Physics is widely used in day to day activities watch out for my forthcoming posts on Formula for Kinetic Energy and formula for inertia. I am sure they will be helpful.

Physics speed units:Speed is generally calculated as a total distance (length of the distance) / time.The average speeds of units are generally a distance / time unit.Common units of speed are:Meters/second represented as (m/s),Kilometers/hour (km/h),Centimeters/second represented as (cm/s),Miles/hour (mi/hr).Physics average speed practice problemProblem 1:A bike travels between 2 cities 100 miles apart in 2 hours. Calculate its average speed?Answer:50miles/hourProblem 2:A man can walk with an average speed of 3 meters/second, how far will they walk in 6 minutes?Answer:1080 meters